Tandfasader i GÖteborg

Tand- och skalfasader

Tandfasader eller skalfasader är tunna, skräddarsydda skal som är utformade för att täcka framsidan av dina tänder.

Vad är tandfasader (skalfasader) och vilka typer finns det?

Tandfasader är tillverkade av antingen porslin eller kompositharts och används för att förbättra utseendet på tänder som är missfärgade, flisade eller missformade. Skalfasader eller" fasader" kan också användas för att täppa till luckor mellan tänderna eller för att få tänderna att se rakare ut.

Kort om tand- och skalfasader

Porslinsfasader är den mest populära typen av fasader. De består av ett tunt lager porslin som fästs på framsidan av dina tänder. Porslinsfasader är hållbara och kan hålla i många år med rätt skötsel. Komposithartsfasader är gjorda av ett tandfärgat material som limmas fast på framsidan av dina tänder. De är billigare än porslinsfasader men är inte lika hållbara.

Tandfasader av kompositharts eller "kompositfasader" liknar porslinsfasader på så sätt att de är tunna skal som placeras på framsidan av dina tänder. Kompositfasader är dock tillverkade av ett tandfärgat kompositplastmaterial i stället för porslin. Processen för att få kompositfasader liknar den för att få porslinsfasader, men tar vanligtvis mindre tid.

Hur går det till att skaffa tandfasader?

Det första steget för att få fasader är ett samråd med en tandläkare. Under samtalet utvärderar tandläkaren patientens tandhälsa och diskuterar patientens mål för sitt leende. Om fasader anses vara ett lämpligt alternativ kommer tandläkaren att skapa en behandlingsplan, som kan innehålla röntgenbilder, avtryck och foton av patientens tänder.

Att skaffa porslinsfasader

Processen för att få porslinsfasader innebär vanligtvis två besök hos tandläkaren. Under det första besöket förbereder tandläkaren dina tänder genom att ta bort en liten mängd emalj från framsidan. Detta för att skapa tillräckligt med utrymme för att fasaderna ska kunna sitta bekvämt på dina tänder. Din tandläkare tar sedan avtryck av dina tänder, som används för att skapa dina anpassade tandfasader. Slutligen kommer din tandläkare att placera tillfälliga tandfasader på dina tänder medan dina permanenta tandfasader tillverkas.

När dina permanenta tandfasader är klara kommer du tillbaka till tandläkaren för ditt andra besök. Din tandläkare tar bort de tillfälliga tandfasaderna och rengör dina tänder. Därefter sätter tandläkaren de permanenta tandfasaderna på dina tänder med hjälp av ett speciallim.

Att skaffa kompositfasader

Under ditt första besök förbereder din tandläkare dina tänder genom att ta bort en liten mängd emalj från framsidan. Därefter applicerar han eller hon kompositmaterialet direkt på dina tänder och formar det för att skapa det önskade utseendet. När kompositmaterialet har formats kommer din tandläkare att använda ett speciellt ljus för att härda materialet. Slutligen kommer din tandläkare att polera kompositfasaderna för att ge dem en naturlig finish.

Fördelar och nackdelar med tandfasader

Det finns många fördelar med att få tandfasader. En av de största fördelarna är att de kan förbättra utseendet på dina tänder snabbt och enkelt. De kan också användas för att täcka en mängd olika tandfel, inklusive fläckar, flisor och sprickor. De kan även användas för att få dina tänder att verka rakare.

En annan fördel med tandfasader är att de är hållbara och kan hålla i många år med rätt skötsel. Porslinsfasader är särskilt starka och kan motstå krafterna från tuggning och bettning. De är också lätta att sköta och kan borstas och användas med tandtråd precis som dina naturliga tänder.

Även om fasader har många fördelar har de också vissa nackdelar. En av de största nackdelarna är att de kan vara dyra. Kostnaden för fasader kan variera beroende på en mängd olika faktorer, bland annat hur många fasader du behöver och vilken typ av material som används.

En annan nackdel med tandfasader är att de inte är reversibla. När dina tänder väl har förberetts för fasader måste de alltid täckas med fasader eller någon annan typ av restaurering. Detta innebär att om du bestämmer dig för att du inte längre vill ha tandfasader måste du få dem borttagna och ersatta med en annan typ av restaurering.

Vår tagning på tandfasader

Sammanfattningsvis är fasader en populär kosmetisk tandbehandling som kan förbättra utseendet på dina tänder. De är skräddarsydda skal som är utformade för att täcka framsidan av dina tänder och kan vara tillverkade av antingen porslin eller kompositplast. Processen för att få fasader tar vanligtvis två till tre möten och innebär att du förbereder dina tänder, tar avtryck och binder fasaderna på dina tänder.

Fördelarna med fasader är bland annat att de snabbt och enkelt förbättrar tändernas utseende, att de täcker en mängd olika tandfel och att de är hållbara och lätta att ta hand om. Nackdelarna med fasader är bland annat att de kan vara dyra och att de inte kan återställas.

Om du överväger att använda tand eller skalfasader är det viktigt att diskutera för- och nackdelar med din tandläkare för att avgöra om de är rätt val för dig.

Så om du letar efter ett sätt att förbättra dina tänders utseende kan fasader vara ett bra alternativ för dig. Se bara till att göra din forskning, prata med din tandläkare och väga för- och nackdelar innan du fattar ett beslut. Kontakta oss gärna så kan vi besvara dina frågor och funderingar kring tandfasader.

Alternativ till tandfasader

Även om tandfasader kan vara ett utmärkt alternativ för att förbättra ditt leende finns det alternativ att överväga. Kronor, till exempel, är ett annat kosmetiskt tandvårdsalternativ som kan bidra till att förbättra utseendet på dina tänder. Kronor liknar tandfasader i det avseendet att de är skräddarsydda för att passa över tänderna, men de täcker hela tanden i stället för bara den främre ytan.

Bonding eller kosmetisk bonding är ett annat alternativ till fasader . Vid bonding används ett tandfärgat harts för att fylla ut luckor eller fläckar i tänderna. Även om bonding kan vara ett billigare alternativ än fasader eller kronor är det inte lika hållbart och kan behöva bytas ut oftare.

Hur mycket kostar tandfasader?

Kostnaden för tandfasader kan variera beroende på flera faktorer, bland annat antalet tandfasader som behövs, kvaliteten på de material som används och tandläkarens placering.

Även om kostnaden för tandfasader kan verka hög är det viktigt att tänka på de långsiktiga fördelarna. Fasader kan hålla i många år med rätt skötsel, och de kan bidra till att förbättra ditt självförtroende och din självkänsla.

Är tandfasader rätt för dig?

Tandfasader kan vara ett utmärkt alternativ för dem som vill förbättra sitt leende. Det är dock viktigt att överväga kostnaden, underhållet och alternativen innan man fattar ett beslut. Att rådgöra med en tandläkare kan hjälpa dig att avgöra om fasader är rätt för dig.

Kom ihåg att det är viktigt att upprätthålla en god munhygien för att dina tandfasader ska hålla länge.

Genom att borsta och använda tandtråd regelbundet, undvika hårda eller klibbiga livsmedel och besöka tandläkaren regelbundet kan du se till att dina fasader håller i många år.

Om du funderar på att använda fasader, boka in en konsultation med en tandläkare för att diskutera dina alternativ och bestämma den bästa behandlingen för dina behov.

Vanliga frågor om tandfasader

Hur lång tid tar det att få dina tandfasader?

Det tar vanligtvis några veckor innan fasaderna tillverkas. När de är klara kontrollerar tandläkaren att fasaderna passar och har rätt färg innan de permanent fästs på tänderna med hjälp av ett tandtekniskt lim. Resultatet är ett vackert, naturligt leende som kan hålla i många år med rätt skötsel.

Behöver jag underhålla mina tandfasader?

Att underhålla tandfasader är relativt enkelt, men det är viktigt att följa en ordentlig munhygienrutin. Regelbunden tandborstning och tandtråd hjälper till att förebygga karies och tandköttssjukdomar, som kan äventyra fasadernas livslängd. Det är också bäst att undvika hårda eller klibbiga livsmedel som kan skada fasaderna eller få dem att lossna.

Patienter med fasader bör också besöka tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar. Under dessa möten kommer tandläkaren att undersöka fasaderna för att se till att de är i gott skick och göra eventuella nödvändiga justeringar.

Hur länge håller tandfasader?

Fasader kan hålla i många år med rätt skötsel. I genomsnitt kan tand- och skalfasader hålla mellan 5 och 15 år. Men deras livslängd kan variera beroende på kvaliteten på det material som används, patientens munhygieniska vanor och hur väl fanererna underhålls.

Det är viktigt att komma ihåg att tandfasader kan behöva bytas ut så småningom. Tandläkaren kommer att utvärdera tandfasadernas skick vid regelbundna kontroller och bestämma när de behöver bytas ut.

Gör det ont att få fasader?

Att få tandfasader är ett relativt smärtfritt ingrepp. Tandläkaren använder lokalbedövning för att söva området innan han eller hon tar bort emaljen från tänderna. Patienterna kan uppleva en viss känslighet eller obehag efter ingreppet, men detta bör avta inom några dagar.

Vill du veta mer om oss eller våra behandlingar?


Kontakta oss så berättar vi mer

Ring oss: 073 392 00 40

Besök oss: Kastellgatan 14, 413 07 Göteborg

Vi har 4,8/5.0 i Google Omdömen

Google.se 2023-04-14