Tandimplantat i göteborg

Om tandimplantat

Tandimplantat är ett populärt alternativ för att ersätta saknade tänder eller skapa ett helt nytt leende.

Om våra tandimplantat och implantatbehandling hos oss i Göteborg

Vi är stolta att kunna erbjuda dig många goda fördelar och konkurrenskraftiga priser på tandimplantat i Göteborg. Nedan har vi samlat lite information för dig som vill veta mer om behandlingen eller är intresserad av att utföra en tandimplantatsbehandling.

Vad är tandimplantat?

Tandimplantat är en långvarig lösning för saknade tänder. De består av en titanskruv som sätts in i käkbenet, en koppling eller ett abutment och en krona (den synliga delen av tanden). Implantatet fungerar som en ersättning för den saknade tandroten och ger en stabil grund för kronan. Tandimplantat är ett populärt alternativ eftersom de ser ut och fungerar som naturliga tänder, och de kan hålla hela livet med rätt skötsel.

Tandimplantat erbjuder många fördelar jämfört med andra alternativ som proteser eller broar. Till skillnad från proteser behöver implantat inte tas bort och rengöras dagligen, och de glider inte och rör sig inte i munnen. Implantat bidrar också till att bevara käkbenet, som kan försämras med tiden om en tand saknas. Broar däremot kräver att de intilliggande tänderna filas ner för att stödja protestanden, vilket kan försvaga dem med tiden. Implantat påverkar inte intilliggande tänder, vilket gör dem till ett säkrare och effektivare alternativ.

Så går vi tillväga

På vår klinik i Göteborg är förfarandet för tandimplantat vanligtvis utfört i flera steg. Först gör specialisten en grundlig undersökning, som kan omfatta röntgenbilder eller datortomografi, för att avgöra om patienten är en bra kandidat för tandimplantat.

Om så är fallet placeras implantatet kirurgiskt i käkbenet, och en tillfällig krona kan placeras över implantatet medan det läker. Efter ett några månader kommer implantatet att smälta samman med käkbenet i en process som kallas osseointegration. När implantatet har läkt helt och hållet fästs den permanenta kronan på abutmentet.

Typer av tandimplantat

Det finns flera olika typer av tandimplantat, inklusive endostala implantat (den vanligaste typen), subperiostala implantat och zygomatiska implantat. Endostala implantat placeras direkt i käkbenet och är det mest stabila och långvariga alternativet. Subperiostala implantat placeras under tandköttet men ovanför käkbenet och används hos patienter som inte har tillräckligt med käkben för att stödja endostala implantat. Zygomatiska implantat används hos patienter som har kraftig förlust av käkbenet och som behöver ett längre implantat som fästs vid kindbenet.

Efterbehandling och återhämtning av tandimplantat

Efter implantatförfarandet kan patienterna förvänta sig en viss svullnad och obehag under några dagar. Smärtstillande medicin och ispackningar kan hjälpa till att lindra dessa symtom. Patienterna bör också undvika hårda eller tuggiga livsmedel under några dagar och borsta och använda tandtråd regelbundet för att förhindra infektioner. När implantatet har läkt helt kan patienterna återgå till normala mat- och munhygienvanor.

Hur du väljer rätt tandimplantatsspecialist i Göteborg

Att välja rätt tandläkare för tandimplantat är avgörande för en lyckad behandling. Leta efter en specialist som har erfarenhet och kunskap om tandimplantatkirurgi och som har en meritlista med framgångsrika ingrepp. Det är också viktigt att välja en specialist som tar sig tid att lyssna på dina bekymmer och svara på dina frågor. En bra specialist kommer att få dig att känna dig bekväm och säker inför ingreppet.

Kostnaden för tandimplantat

Kostnaden för tandimplantat i Göteborg varierar beroende på flera faktorer, bland annat antalet implantat, typen av implantat och specialistens erfarenhet. I genomsnitt ligger kostnaden för ett enskilt tandimplantat i Göteborg mellan 35 000 och 40 000 kronor. Med rätt skötsel kan tandimplantat hålla hela livet och ge dig en naturlig och funktionell ersättning för dina saknade tänder. Kontakta oss gärna för att få rådgivning om betalning och om vi du kan få hjälp att få stöd för din behandling.

Tandvårdsrädd men intresserad av tandimplantat?

Många människor upplever rädsla eller ångest när det gäller att besöka tandläkaren, och detta kan vara ett hinder för att söka nödvändiga tandbehandlingar som tandimplantat. Det är viktigt att förstå att tandvårdsrädsla är vanligt och att det finns sätt att hantera den.

Ett sätt att minska ångesten är att kommunicera öppet med din tandläkare om dina rädslor. På vår klinik i Göteborg samarbetar vi med dig för att ta fram en behandlingsplan som gör att du känner dig trygg och bekväm.

Dessutom erbjuder vissa tandläkare bekvämligheter som musik eller TV för att göra upplevelsen mer bekväm. Kom ihåg att det är viktigt att ta hand om din munhälsa för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, och tandimplantat kan förbättra din livskvalitet.

Kontakta oss om du har frågor eller funderingar kring tandimplantat från oss i Göteborg eller andra behandlingar. Välkommen!

Vanliga frågor om tandimplantat

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är ett kirurgiskt ingrepp som innebär att en titanskruv placeras i käkbenet för att fungera som en konstgjord tandrot. Skruven täcks sedan av en koppling eller ett abutment som håller kronan på plats.

Vem lämpar sig tandimplantat för?

Tandimplantat är lämpliga för de flesta patienter som saknar en eller flera tänder och som har tillräckligt med käkben för att stödja implantatet. Vissa medicinska tillstånd som diabetes eller tandköttssjukdomar kan dock påverka implantatets framgång.

Hur mycket kostar ett tandimplantat?

Kostnaden för ett tandimplantat i Göteborg varierar beroende på flera faktorer, bland annat antalet implantat, typen av implantat och specialistens erfarenhet.

I genomsnitt ligger kostnaden för ett enskilt tandimplantat i Göteborg mellan 20 000 och 50 000 kronor. Våra priser kan ligga runt 25 000 kronor - 30 000 kronor, men kontakta oss direkt för att få ett pris anpassat just för dig.

Hur fungerar behandlingen?

Tandimplantatbehandlingen omfattar vanligtvis flera steg. Först utför specialisten en grundlig undersökning för att avgöra om patienten är en bra kandidat för implantat. Om så är fallet placeras implantatet kirurgiskt i käkbenet, och en tillfällig krona kan placeras över implantatet medan det läker.

Efter några månader kommer implantatet att smälta samman med käkbenet i en process som kallas osseointegration. När implantatet har läkt helt och hållet fästs den permanenta kronan på abutmentet.

Hur sköter man tandimplantat?

Korrekt skötsel av tandimplantat är avgörande för deras livslängd och bestående.

Efter att implantatet har placerats är det viktigt att följa din tandläkares instruktioner för skötsel.

Detta kan innebära att undvika hårda eller klibbiga livsmedel, att inte röka och att utöva god munhygien. Regelbundna kontroller och rengöringar är också viktiga för att se till att implantatet och det omgivande tandköttet är friskt.

Om du utövar kontaktsporter bör du bära ett tandskydd för att skydda dina implantat. Om du gnisslar eller knyter ihop tänderna kan din tandläkare rekommendera ett nattskydd för att förhindra skador.

Följ alltid din tandläkares råd.

Tandimplantatens historia

Tandimplantat har funnits i tusentals år, och bevis på tidiga former har hittats i gamla civilisationer som mayaindianerna och egyptierna. Det var dock inte förrän på 1950-talet som moderna tandimplantat utvecklades av en svensk ortopedisk kirurg vid namn Per-Ingvar Brånemark.

Brånemark upptäckte att titan hade en unik förmåga att smälta samman med benvävnad, en process som han kallade osseointegration. Denna upptäckt ledde till utvecklingen av moderna tandimplantat, som är tillverkade av titan och efterliknar strukturen hos naturliga tandrötter. Idag är tandimplantat en vanlig och mycket effektiv lösning för saknade tänder.

Hur länge håller ett tandimplantat?

En av de största fördelarna med tandimplantat är deras livslängd. Med rätt vård kan tandimplantat i Göteborg hålla i många år, till och med hela livet. Framgångsfrekvensen för tandimplantat är hög, med studier som visar på en framgångsfrekvens på upp till 98 %.

Det är dock viktigt att notera att livslängden för ett tandimplantat kan påverkas av faktorer som munhygien, allmän hälsa och livsstilsvanor som rökning. Regelbundna kontroller och rengöringar hos din tandläkare kan hjälpa till att identifiera och åtgärda eventuella problem tidigt, vilket förbättrar chanserna för långsiktig framgång.

I vissa fall kan tandimplantat behöva bytas ut på grund av slitage eller andra problem. Din tandläkare kan hjälpa dig att bestämma det bästa tillvägagångssättet om detta är nödvändigt.

Vill du veta mer om oss eller våra behandlingar?


Kontakta oss så berättar vi mer

Ring oss: 073 392 00 40

Besök oss: Kastellgatan 14, 413 07 Göteborg

Vi har 4,8/5.0 i Google Omdömen

Google.se 2023-04-14